ABONMA DRAMA/KOMEDIJA 2022/23

november 2022

komedija

Charlie Chaplin: VELIKI DIKTATOR, SNG Drama Ljubljana

Režija: Diego de Brea.

Igrajo: Jurij Zrnec, Bojan Emeršič, Zvone Hribar, Boris Mihalj, Matija Rozman, Vojko Zidar, Valter Dragan, Tina Vrbnjak, Eva Jesenovec, Joži Šalej (pianist).

Veliki diktator je najznamenitejši film Britanca Charlieja Chaplina, posnet v Združenih državah Amerike, še preden so se te vojaško udeležile druge svetovne vojne. Zanj je napisal scenarij, ga režiral, produciral in v njem tudi odigral obe glavni vlogi.

»Chaplin z Velikim diktatorjem kategorično izjavlja: vsak zametek sistemskega nasilja nad drugim je treba z vsemi močmi obsoditi in brez pomisleka razumeti kot nedemokratičen. Danes, ko smo svobodo zamenjali za varnost, ne izjavljamo več ničesar. Ostajamo v apatični ravnodušnosti. Še vedno prekupčujemo z vrednotami, z vero in ljubeznijo, z domovino in s pravom. Uresničuje se oskrunjenje neoskrunljivega. Mi pa molčimo. Zato se zdi, da je Veliki diktator za današnji čas izjemno hvaležno izbrana tema. Da bi krik postal bolj strašen, solza bolj boleča, smeh bolj sproščajoč in sreča bolj radostna«. Diego de Brea

Predstava traja uro in 55 minut ter nima odmora.

 

december 2022

drama

Ivor Martinić, Navid Fadaee Nazer, Mojca Marič: PROSLAVA, SNG Maribor

Režija: Jan Krmelj.

Igrajo: Ksenija Mišič, Maša Žilavec, Vojko Belšak, Matevž Biber, Petja Labović.

Uvrstitev v tekmovalni program 57. festivala Borštnikovo srečanje.

Uprizoritev Proslava kot glavno izhodišče družbeno angažiranega raziskovanja izbere perečo in povsod prisotno problematiko migracij. Vsebina predstave, ki jo lahko razumemo kot diptih družbene kritike izpod peresa hrvaškega dramatika Ivorja Martinića in osebnoizpovedne izkušnje iranskega migranta, živečega v Sloveniji, po eni strani razgrinja vso hinavščino, impotentnost in paradoksnost evropske migrantske politike, kar se razkrije med pripravami na slavnostni dogodek sicer neimenovane politične stranke, po drugi plati pa na podlagi zapisa antropologinje in sociologinje Mojce Marič, ki je intervjuvala političnega begunca Navida Fadaeeja Nazerja, pred nami oživi boleča in tragična izkušnja posameznika na njegovi poti proti "svobodnemu" Zahodu. Dinamizem zgodbe, ki jo poganjajo številni kontrasti ter razlike med bogatimi in revnimi, vzhodom in zahodom ter ne nazadnje med svobodnimi in tistimi, ki živijo v nenehnem strahu pred izgubo svobode in življenja, razkriva globalno razsežnost načel manipulacije z ljudmi, ki skoraj vedno pridejo za kapitalom, in iluzijo demokratičnega sistema, h kateremu se neprestano obračamo kot k političnemu univerzalizmu, čeprav nas v rokah dežurnih in oblasti željnih akterjev vedno znova pusti na cedilu.

Predstava traja uro in 10 minut ter nima odmora.

 

januar 2023

romantična drama

Nejc Gazvoda: JAZZ, Mestno gledališče ljubljansko

Režija: Nejc Gazvoda.

Igrata: Ajda Smrekar in Sebastian Cavazza.

Streha razkošne vile, v kateri poteka zabava v maskah. Večer, zvezde, glasba, penina. Na balkonu se srečata moški in ženska. Oba sta oblečena v ptiča. Ona je stara nekaj čez trideset, on je sredi štiridesetih. On je pianist, ki je še ravnokar igral na zabavi. Ona je ... obiskovalka? Natakarica? Zapleteta se v pogovor. Na koncu večera – v katerem bosta drug o drugem nekaj izvedela in stkala krhke vezi poznanstva, kar že spominja na toplo človeško bližino (če je kaj takega v enem večeru sploh mogoče začutiti do popolnega tujca) – se dogovorita, da se bosta na istem balkonu znova srečala ob letu osorej. In tako nadaljnjih pet let. Odnos se bo poglabljal, podatkih o njunih življenjih postopoma razkrivali. Vsako leto v novi maski in brez védenja, kako je drugemu ime, bosta moški in ženska drug drugemu postala pomemben del življenja, dan zabave in srečanja pa datum, ki bo v njunih življenjih nekaj pomenil, četudi bosta ti življenji preostalih 364 dni tekli po svoje ... Katero leto bo zadnje?

Predstava traja uro in 20 minut ter nima odmora.

februar/marec 2023

črna komedija

Christopher Durang: VANJA, SONJA, MAŠA IN ŠPIK, SNG Maribor

Režija: Dino Mustafić.

Igrajo: Kristijan Ostanek, Matevž Biber, Nataša Matjašec Rošker, Ksenija Mišič, Petja Labović, Ana Urbanc, Lea Mihevc.

Komedija, pri kateri ne vemo, ali brišemo solze smeha ali žalosti.

Osamljeni in samooklicani ostareli homoseksualec Vanja bolj ali manj harmonično sobiva s posvojeno sestro Sonjo, depresivno žensko srednjih let, ki ji da z vsakim stavkom vedeti, kako zelo jo je sreča zapustila, ljubezen pa nikdar niti povohala. Vanja in Sonja preživljata dneve ob srčnem prerekanju in tarnanju o njunih usodah, ki ju od čas do časa začini služkinja Kasandra. Zatohlo idilo zmoti prihod Maše, zvezde gledališkega in filmskega sveta, ki z leti počasi zahaja ...

Predstava traja 2 uri in 10 minut ter ima 1 odmor.

 

marec/april 2023

komedija

Sally Potter: PARTY, SNG Drama Ljubljana

Režija: Ivica Buljan.

Igrajo: Nataša Barbara Gračner, Marko Mandić, Polona Juh, Igor Samobor, Zvezdana Mlakar, Saša Pavlin Stošić, Timon Šturbej.

Party na svojem domu priredi Janet, ki je pravkar dosegla najvišjo točko svoje politične kariere – postala je ministrica za zdravstvo vlade v senci. Z možem znanstvenikom povabita na slavje najožji krog prijateljev.

Duhoviti, inteligentni, kot blisk hitri dialogi se dotaknejo tem, kakršne pričakujemo v krogu izobraženih, razgledanih in elokventnih oseb z artikuliranimi stališči do: politike, krize zdravstvenega sistema, demokracije, feminizma … Njihov racionalni in kultivirani modus pa preglasijo čustva, ko Janetin mož izbere prav ženin party za razkritje dveh dejstev: da je na smrt bolan ter da se bo ločil od žene in preostale dni preživel z Janetino sodelavko.

Predstava traja uro in 15 minut ter nima odmora.

april/maj 2023

drama

Wajdi Mouawad: VSI PTICE, Mini Teater, Mestno gledališče Ptuj, Festival Ljubljana

Režija: Ivica Buljan.

Igrajo: Milena Zupančič, Ivo Ban, Nataša Barbara Gračner, Robert Waltl, Saša Pavlin Stošić, Aleksandra Balmazović, Jose, Gal Oblak/Mak Tepšić, Lina Akif.

Gre za družinsko sago, triler in surovo aktualno politično uganko, ki se začne v knjižnici velike univerze v New Yorku, kjer se mladi raziskovalec genetike  spozna z doktorandko zgodovine. V naslednjem prizoru se sliši zvok strašnih udarcev; smo sredi terorističnega napada v Jeruzalemu, knjižnični stol se je spremenil v bolniško posteljo. Kaj sta mladi Eitan in Wahida iskala v Izraelu? Ranjeni Eitan je prišel v Izrael iskat svojo izgubljeno babico. Del družine se je odselil v Berlin, a teroristični napad jih je za kratek čas spet vrnil v Jeruzalem, kjer bodo vsi odkrili hkrati strašno in hkrati iztreznitveno resnico o svojem poreklu.

To je tudi ljubezenska zgodba, ki se ne boji močnih čustev, nova različica Romea in Julije v času, ki sovraži razkošne zgodbe in prisega v minimalizem.

Predstava traja 2 uri in 30 minut ter ima 1 odmor.