FILMSKI POGOVORI

4. april 2024 ob 19.00 

projekciji sledi pogovor z ustvarjalci filma

ZAJETI V IZVIRU - SLOVENSKI OTROCI LEBENSBORNA, Slovenija, 79 minut

Scenarij in režija: Maja Weiss

Nastopajo: Ingrid Von Oelhafen, Haymo Henry Heyder, Franc Zagožen, Ivan Acman, Georg Lilienthal, Dorothee Schmitz Köster, Gisela Heidenreich, Tone Kregar, Nataša Konc Lorenzutti ...

Zajeti v izviru – Slovenski otroci Lebensborna prinaša ganljive in pretresljive zgodbe četverice slovenskih otrok, ki so bili del nacističnega rasnega eksperimenta v času druge svetovne vojne. Program Lebensborn, katerega idejni vodja je bil Heinrich Himmler, je nacistična Nemčija vzpostavila leta 1935. Njegov namen je bil zajeziti padec natalitete arijske rase na več načinov, tudi z ugrabljanjem rasno ustreznih otrok.


1. februar ob 19.00 

projekciji sledi pogovor z ustvarjalci filma

3. februar ob 20.00

ŠTERKIJADA, Slovenija, Hrvaška, 77 minut

Scenarij in režija: Igor Šterk

Igrajo: Silva Čušin, Janez Škof, Jernej Gašperin, Tito Novak, Blaž Setnikar, Saša Pavček, Primož Pirnat

Intimen portret družine jadralca Jureta Šterka skozi oči njegovega sina Igorja. Humorna, a tudi neprizanesljiva avtobiografska drama o običajni družini z neobičajnim očetom. Otvoritveni film zadnjega Festivala slovenskega filma.


9. november ob 19.00 – premiera

projekciji sledi pogovor z ustvarjalci filma

11. november ob 20.00

PTIČAR, Slovenija, 84 minut

Scenarij in režija: Robert Černelč

Igrajo: Dejan Berden, Maruša Majer, Pavle Ravnohrib, Lara Simona Taufer, Tina Mauko, Žan Pirman, Matej Gnamuš Černelč, Janez Žilavec, Erika Žilavec, Tanja Buzeti, Branko Horvat, Vladimir Vlaškalić, Anja Vrdlovec, Vanja Zadravec …

Ptičar je zgodba o Ivu, preprodajalcu ptičev, ki mu med nakupovanjem starejše družinske hiše nenadoma umre žena Ana, skladateljica, ki ob 100. obletnici prvenca režiserja Ericha von Stroheima pripravlja partituro za nemi film Slepi soprogi. Ivu in njegovi družini se življenje začne močno zapletati, ko želi Ivo dokončati Anino partituro in začenja v hiši, kjer je umrla Ana, pripravljati nenavadno sedmino.

Utrinki s premiere so ujeti na https://www.zkts-ms.si/kultura/premiera-filma-pticar-v-gledaliscu-park .


3.maj ob 19.00

6. maj ob 20.00

premiera restavriranega in digitaliziranega filma VESELO GOSTIVANJE

Soorganizacija s Slovenskih filmskim centrom                   

Režija: France Štiglic

Literarna predloga: Miško Kranjec

Veselo gostivanje je jugoslovanski (slovenski) celovečerni igrani film iz leta 1984. V filmu med drugimi nastopajo Bert Sotlar, Danilo Benedičič in Polde Bibič. Filmsko dogajanje je postavljeno v Ljubljano v dvajseta leta prejšnjega stoletja, kjer se mlad študent teologije odloči pustiti študij in posvetiti glasbi.

Utrinki s premiere so ujeti na https://vestnik.svet24.si/clanek/aktualno/foto-predvajali-film-o-pickovi... .

NEKAJ SLADKEGA, SLOVENIJA, 90 MIN

Gledališče Park Murska Sobota

Režija: Tin Vodopivec.

Igrajo: Saško Kocev, Jelena Jovanova, Ula Furlan, Tina Gorenjak, Nik Škrlec, Luka Korenčič, Oriana Girotto, Ranko Babić, Sašo Đukić, Urška Majdič, Tin Vodopivec, skupina Joker Out, Karim Merdjadi, Boris Kobal, Gašper Bergant, Aleš Novak, Vid Sodnik …

Četrtkovi projekciji filma sledi pogovor z režiserjem in ustvarjalno ekipo.

Film na zabaven način zagrize v aktualno temo pretvarjanja v svetu trženja. Gre za komedijo zabavnih zmešnjav in zapletov s sladko noto romantike.

Organizatorki Kaji kariera visi na nitki, ko njen gost, svetovno znani trženjski guru Ace Majstorovski zamudi letalo na konferenco. Po naključju zagleda lokalnega slaščičarja, ki mu je na las podoben, zato ga postavi za dvojnika.


SARAJEVO SAFARI, SLOVENIJA, 74 MIN

četrtek, 19. januar 2023 - 19:00

sobota, 21. januar 2023 - 20:00

Režija: Miran Zupanič.

Nastopajo: Stana Ćišić, Samir Ćišić, Faruk Šabanović, Edin Subašić.

Četrtkovi projekciji filma sledi pogovor z režiserjem.

Med mnogimi dramatičnimi epizodami obleganja Sarajeva v letih od 1992 do 1996 je javnosti ostala prikrita zgodba o safariju na ljudi. Redkim izbrancem je bilo znano, da je pri obleganju Sarajeva na srbski strani poleg vojske Republike Srbske, prostovoljcev in plačancev delovala še ena, maloštevilna in skrivnostna skupina. To so bili premožni tujci, ki so plačevali visoke zneske, da so smeli streljati na prebivalce obleganega Sarajeva.


ORKESTER

Četrtkovi projekciji filma sledi pogovor z ustvarjalci filma, z režiserjem Matevžem Luzarjem in predstavnico distribuetrja Gustav film Petro Vidmar.

Režija: Matevž Luzar.

Igrajo: Gregor Zorc, Gregor Cušin, Jernej Kogovšek, Lovro Lezic, Gaber K. Trseglav …

Filmska zgodba Orkester spremlja rudarski pihalni orkester iz Zagorja ob Savi, ki se napoti na gostovanje v pobrateno mesto v Avstriji, kjer ima napovedan figuralni paradni nastop pihalnih godb. Zgodbo spremljamo skozi dogodivščine različnih protagonistov: mladega voznika avtobusa je strah, da bo izgubil službo; dva člana orkestra, nastanjena pri avstrijskih gostiteljih, ne moreta pobegniti svoji žurerski naravi; srednješolka odkrije očetov drugi obraz; žene, ki so morale ostati doma, uživajo v svobodi …

Nagrada za najboljšo režijo v kategoriji 2021 BJIFF Forward Future na filmskem festivalu v Pekingu.

Film se bo potegoval tudi za oskarja za najboljši tujejezični film.

PRASICA, SLABŠALNI IZRAZ ZA ŽENSKO - četrtek, 31. marec 2022 - 19:00

Projekciji sledi pogovor s scenaristko filma Izo Strehar in glavno igralko Lizo Marijino.

Režija: Tijana Zinajić.

Igrajo:  Liza Marijina, Tosja Flaker Berce, Anuša Kodelja, Jure Henigman, Lea Cok, Jernej Kogovšek, Jožica Avbelj, Špela Rozin, Nika Rozman, Miranda Trnjanin, Lovro Zafred, Sebastijan Horvat, Ana Urbanc, Vesna Pernarčič Žunić, Nina Valič, Davor Janjić, Matej Puc.

Festivali in nagrade: Festival slovenskega filma (vesna za najboljši celovečerni film, scenarij, glavno žensko vlogo, stransko žensko vlogo, scenografijo, kostumografijo, najboljši film po izboru občinstva); CinEast; Valencia

Alter komedija o obdobju življenja, ko se preprosto zatakneš in ne veš, kako naprej. 

Mlada slikarka Eva kadi, pije, žura, se priložnostno drogira in ne najde navdiha za slikanje. Znajde se v čudnem razmerju z mentorjem, najboljša prijateljica se seli v Berlin, za delo v knjigarni ne dobi plačila, vrh vsega pa ji že tri mesece zaostaja menstruacija. Zave se, da mora spremeniti način življenja in po pomoč se obrne na spletni brskalnik.

»Glavni lik filma je ženska. Neprilagojena ženska, ki hrepeni po vsem, po čemer hrepeni tudi prilagojena ženska, le da se s tem spopada na drugačen način. Kot režiserko me zanima ta neprilagojenost in kaj se zgodi, ko neprilagojena ženska ob prelomnici, tik pred sedemindvajsetim rojstnim dnem, izgubi menstruacijo. Kako se neprilagojeno spopade s tem! /…/ Odkar sta Magnifico in Goran Vojnović vsak na svoj način izpostavila in zase uporabila besedo čefur, je nehala biti žaljivka, se mi zdi – pa je bila to včasih zelo težka beseda. Nekaj podobnega sem hotela doseči s prasico. /…/ Od nekdaj imam rada romantične komedije, čeprav sem alternativka; popkulturo imam na neki način rada. Ko so me spraševali, kako bi film opisala, sem rekla, da je ‘nekje med Bridget Jones in Trainspottingom’.«
Tijana Zinajić

Cena vstopnice:  4 evre.

--------------------------------------------------------------------------------------

BELI BOJEVNIK V ČRNI OBLEKI - torek, 29. marec 2022 - 19:00

Projekciji sledi pogovor s scenaristko/režiserko Majo Weiss in scenaristom Ivanom Krambergerjem mlajšim. Zaradi bolezni se nam bosta pridružila preko Zoom-a.

Režija: Maja Weiss

Nastopajo: Ivan Kramberger ml., Igor E. Bergant, Ivan Bukovnik, Janez Janša, Jelko Kacin, Franc Kangler, Ninna Kozorog, Tomo Križnar, Milan Kučan …

Film, dvojni portret Ivana Krambergerja, sina in očeta, v žanru raziskovalnega dosjeja, raziskuje vpliv in vlogo Ivana Krambergerja (očeta) na osamosvojitvene procese v Sloveniji, ki jih Ivan Kramberger (sin) raziskuje pred kamero za magistrsko nalogo s pomočjo intervjujev in z ogledovanjem bogatega arhivskega gradiva. Intervjuva slovenske osamosvojitelje – politike prve slovenske vlade 1990–1992, zgodovinarje, novinarje, očetove sodelavce in sopotnike ter družino. Za očeta se je življenjska pot končala 7. junija 1992 kot prvi politični umor v osamosvojitveni Sloveniji; sin je bil star šest let. To je zgodba sina v iskanju resnice o očetu, ki traja trideset let.

Projekciji filma sledi pogovor z režiserko Majo Weiss in Ivanom Krambergerjem ml..

Cena vstopnice:  4 evre.


Fotogalerija