ABONMA KOMEDIJA 2022/23

november 2022

komedija

Charlie Chaplin: VELIKI DIKTATOR, SNG Drama Ljubljana

Režija: Diego de Brea.

Igrajo: Jurij Zrnec, Bojan Emeršič, Zvone Hribar, Boris Mihalj, Matija Rozman, Vojko Zidar, Valter Dragan, Tina Vrbnjak, Eva Jesenovec, Joži Šalej (pianist).

Veliki diktator je najznamenitejši film Britanca Charlieja Chaplina, posnet v Združenih državah Amerike, še preden so se te vojaško udeležile druge svetovne vojne. Zanj je napisal scenarij, ga režiral, produciral in v njem tudi odigral obe glavni vlogi.

»Chaplin z Velikim diktatorjem kategorično izjavlja: vsak zametek sistemskega nasilja nad drugim je treba z vsemi močmi obsoditi in brez pomisleka razumeti kot nedemokratičen. Danes, ko smo svobodo zamenjali za varnost, ne izjavljamo več ničesar. Ostajamo v apatični ravnodušnosti. Še vedno prekupčujemo z vrednotami, z vero in ljubeznijo, z domovino in s pravom. Uresničuje se oskrunjenje neoskrunljivega. Mi pa molčimo. Zato se zdi, da je Veliki diktator za današnji čas izjemno hvaležno izbrana tema. Da bi krik postal bolj strašen, solza bolj boleča, smeh bolj sproščajoč in sreča bolj radostna«. Diego de Brea

Predstava traja uro in 55 minut ter nima odmora.

 

december 2022

komična drama

Tamara Damjanović po motivih filma: POPOLNI TUJCI, SNG Maribor

Režija: Tamara Damjanović.

Igrajo: Tomo Tomšič/Kristijan Ostanek, Maša Žilavec, Gorazd Žilavec, Mateja Pucko, Nejc Ropret, Ana Urbanc/Eva Kraš, Matevž Biber.

Žlahtna komedija po izboru strokovne žirije; Mateja Pucko – žlahtna komedijantka za vlogo Marte; Gorazd Žilavec – žlahtni komedijant za vlogo Aleksandra na 29. festivalu Dnevi komedije v Celju.

Štirje dolgoletni prijatelji in njihove najdražje se družijo in opazujejo lunin mrk. Večer mineva v čaru duhovitih zbadljivk, šal in aktualnih pogovorov o družinskih in intimnih zadevah. Ko tema pogovora nanese na informacije, ki jih skrivajo naši mobilni telefoni, se zbrana druščina junaško odloči, da ni skrivnosti, ki bi jih tajili pred zbranimi. Nedolžna igra, da bo vsak od njih klice in sporočila, ki bodo prihajali med večerjo, delil z vsemi zbranimi, sproži sprva zabavne reakcije, a lahkotnost igre se začne počasi izgubljati. Skrivnosti, ki bi morale ostati v telefonih, spremenijo slike o zakoncih, partnerjih, ljubicah in prijateljih …

 

 

januar 2023

komedija

Jure Karas: ČUDOVITA, Slovensko stalno gledališče Trst, SiTi Teater

Režija: Tijana Zinajić.

Igrajo: Primož Forte, Franko Korošec, Tina Gunzek, Urška Bradaškja, Vesna Pernarčič, Joži Šalej (glasbenik).

Uvrstitev v tekmovalni program 30. Dnevov komedije.

Čudovita Jureta Karasa je zgodba o nenavadni in unikatni lepoti vsakega človeka, ne glede na družbene standarde in na pričakovanja drugih. Glavna junakinja je samska ženska, ki je čudaška po naravi in ker jo je življenje postavilo pred težko preizkušnjo. Člani njene družine naj bi imeli »tam zunaj« bolj »normalno« življenje: službo, družino. Dejansko pa ni človeka brez vidnih ali prikritih šibkosti, nevroz, ki so vezane tudi na način življenja v današnjem svetu, kjer si v hipu lahko zmagovalec ali poraženec in kjer je treba ohranjati globalno prepoznavne standarde tako v poklicnem kot zasebnem življenju.

»Da najdemo smeh v tragediji in pesem v navadnosti vsakdanjika. Ker smo vsi v istem zosu«. Jure Karas

 

februar/marec 2023

monokomedija

NIKOLI NI PREPOZNO, SiTi Teater

Režija: Luka Marcen.

Igra: Mojca Fatur.

Nikoli ni prepozno je monokomedija o iskanju smisla in ravnovesja, ki ugotavlja, da za pogovor s svojo podobo v zrcalu ni nikoli prepozno.

Lahko pa je, zlasti, če se v zrcalo pogledate z žlahtno komedijantko Mojco Fatur, do solz zabavno.

Alja je vse v enem in ena za vse. Po letih kuhanja, pranja, prevažanja otrok, podpiranja moževe kariere in koordiniranja družinske firme je prišel čas za spremembo. Sledila bo svojim mladostnim sanjam, v roke spet prijela frizerske škarje in se lotila izboljševanja sveta pod geslom "zadovoljna stranka, boljši svet".

A zadovoljstvo je izmuzljiv pojem, svet pa pisana gneča bolj ali manj uravnovešenih strank, družinskih članov, taksistov, gradbenih delavcev in drugih, ki poskrbijo, da nič ne gre kot po maslu.

Predstava traja uro in 15 minut ter nima odmora.

marec/april 2023

komedija

BOEING BOEING, Špas Teater

Režija: Vinko Moderndorfer.

Igrajo: Gorka Berden, Jan Bučar, Lea Cok, Gregor Podričnik, Vesna Slapar, Inti Šraj.

Poleteli bomo nazaj v sladka, svobodno misleča 60. in v neonesnaženo ozračje najbolj sočne situacijske komedije, polne zmešnjav in zamenjanih identitet.

V prestolnici ljubezni, Parizu, je skrit mali apartma, v katerem živi arhitekt Bernard. Z izjemno geometrično natančnostjo žonglira s prihodi in ljubezenskimi uricami s kar tremi atraktivnimi stevardesami. Francozinja, Američanka in Nemka sicer letijo za različne letalske družbe, a ga navdušeno obiskujejo, on pa se med tem uri v kombinatoriki in skrbno načrtuje njihove pristanke in polete. Vse dokler svet ne spozna novih hitrih boeingov …

Predstava traja uro in 50 minut ter nima odmora.

april/maj 2023

komedija

Dario Fo: VSE ZASTONJ! VSE ZASTONJ!

Režija: Ajda Valcl.

Igrata: Vesna Pernarčič, Aljoša Ternovšek, Vesna Slapar, Miha Rodman, Blaž Setnikar, Dominik Vodopivec, Jure Pogačar.

Zgodba te duhovite, a hkrati ostre Fojeve družbenokritične farse se začne tik po uporu v trgovinskem centru, ko se ženske, ogorčene nad vnovičnim dvigom cen, odločijo, da temu naredijo konec. V uporniškem zanosu ženske v hipu stopijo skupaj, saj imajo dovolj neprestanega izkoriščanja in višanja cen osnovnih živil, zato sprva zahtevajo polovično ceno, kasneje pa jih jeza in upor pripeljeta tudi do tega, da si živila preprosto stlačijo pod obleke in z njimi odkorakajo domov.

Tudi junakinji komedije Antonia (Vesna Pernarčič) in Margherita (Vesna Slapar) prideta domov s prisvojenimi živili. Odločita se, da bosta partnerjema prikrili sporno »proletarsko nabavo« in ju poskušata prepričati o svoji »nenadni« nosečnosti. Od tod naprej se absurdni zapleti kar vrstijo iz prizora v prizor …

Predstava traja uro in 40 minut ter nima odmora.